Huidaandoeningen en huidproblemen

De huid is een indrukwekkend orgaan. Ze beschermt je tegen vochtverlies van het lichaam en indringers van buiten zoals schadelijke stoffen, bacteriën en virussen. Wanneer de balans in de huid verstoord raakt kan dit leiden tot vervelende huidaandoeningen en huidproblemen.


Hieronder vindt je een aantal huidproblemen en huidaandoeningen en vertel ik je direct welke producten daarvoor geschikt zijn. Heb je na het lezen ervan nog vragen? Aarzel dan niet een neem contact op.

Couperose

Created with Sketch.

Couperose is een huidaandoening waarbij bloedvaatjes in het gezicht blijvend verwijd zijn. Deze bloedvaatjes, ook wel teleangiëctastieën genoemd, zijn zichtbaar net onder het oppervlak van de huid. Normaal gesproken gaan haarvaatjes open en dicht om het lichaam op temperatuur te houden, echter wanneer ze beschadigen blijven ze open staan en stroomt er continu bloed doorheen. Dat zie je vervolgens op de wangen, de neus, het voorhoofd of de kin in de vorm van rode draadjes, streepjes of spinnetjes.

Hoe ontstaat couperose?

Naarmate we ouder worden wordt de huid dunner en beschadigt deze sneller. De kleine haarvaatjes in het gezicht kunnen hierdoor duidelijker zichtbaar worden. Couperose kan dus een onderdeel zijn van het ouder worden. Couperose komt vaak voor bij mensen met een lichte huid en kan hierdoor als hinderlijk worden ervaren. Couperose kan ook klachten geven bij grote temperatuurverschillen, hormonale veranderingen en overmatige blootstelling aan zonlicht. Ook na het drinken van alcohol kan het gezicht rood aanlopen en heel warm worden.

Hoe kun je couperose behandelen?

Het is belangrijk om te weten dat couperose onderdeel kan zijn van het huidverouderingsproces en dus ook op latere leeftijd kan ontstaan. Dé couperosebehandeling bestaat niet maar enkele tips kunnen je helpen bij de behandeling en verbetering van je couperose.

Eén van de kenmerken van couperose is een verminderde doorbloeding. Cell Active veroorzaakt een sterke doorbloeding in de huid en geeft een intensieve zuurstofimpuls. Al na enkele minuten ontstaat een weldadige warme gloed, die de zuurstoftoevoer en het transport van werkzame stoffen bevordert. Hierdoor vindt er een verbetering plaats van een eventueel verminderde doorbloeding. Dit laatste is zeer belangrijk voor een gezonde en vooral stralende huid. Cell Active is toepasbaar bij iedere vorm van huidverbetering en verzorging. Cell Active is tevens een ideaal product voor het duurzaam behouden van een mooi en vitaal decolleté, een stevige halslijn en een dito lichaamshuid.

De hannah Bindweefselmassage stimuleert de huiddoorbloeding, werkt op verbetering van de huidstructuur, reductie van blokkades en het verstevigen van het bindweefsel. Door de huid goed te doorbloeden, is de huid ook beter in staat om voedingstoffen op te nemen. Bij een slechte doorbloeding kunnen o.a. rimpels, verklevingen of acne ontstaan. Dit betekent dat de celwanden bijna niet in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Door de hannah Bindweefselmassage wordt de circulatie verbeterd en daardoor wordt de huidconditie geoptimaliseerd.

Rosacea

Created with Sketch.

Rosacea is een huidaandoening die niet besmettelijk is, waarbij delen van de wangen en neus rood kleuren. Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid waarbij delen van het gezicht, met name de wangen en neus rood kleuren, doordat bloedvaatjes aan het huidoppervlak plotseling verwijden en de bloedstroom toeneemt. Rosacea betekent letterlijk rood als een roos. De aandoening kan ook wel lijken op acne, ofwel jeugdpuistjes, maar het is niet hetzelfde. Rosacea is geen bedreiging voor de gezondheid, maar wordt wel gezien als een ernstige en storende aandoening omdat de afwijkingen in het gezicht nauwelijks te verbergen zijn.

Hoe ontstaat rosacea op de huid?

Het ontstaan ervan kan met verschillende factoren te maken hebben. Denk hierbij aan een extreme overgang van warmte naar kou of blootstelling aan zonlicht. Ook bepaalde geneesmiddelen en voedingsmiddelen kunnen rosacea verergeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten. Daarnaast kunnen ook alcohol en sterk gekruid eten rosacea verergeren.

Wat zijn veel voorkomende kenmerken van rosacea?

 • blozen
 • aanhoudende roodheid
 • bultjes, puistjes
 • uitgezette bloedvaatjes.

Dit laatste wordt ook wel couperose genoemd. Deze verschijnselen van rosacea komen vooral voor op neus, wangen, voorhoofd en kin. Ook kunnen er zwellingen voorkomen bij rosacea, deze ontstaan in de meeste gevallen door een ophoping van vocht, ook wel een oedeem genoemd. Deze voelen zacht aan en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer weg.

Tips voor het verzorgen van rosacea

Eén van de kenmerken bij rosacea is een verminderde doorbloeding. Cell Active/Active Mask veroorzaakt een sterke doorbloeding in de huid en geeft een intensieve zuurstofimpuls. Al na enkele minuten ontstaat een weldadige warme gloed, die de zuurstoftoevoer en het transport van werkzame stoffen bevordert. Hierdoor vindt er een verbetering plaats van een eventueel verminderde doorbloeding. Dit laatste is zeer belangrijk voor een gezonde en vooral stralende huid. Cell Active/Active Mask is toepasbaar bij iedere vorm van huidverbetering en verzorging. Cell Active/Active Mask is tevens een ideaal product voor het duurzaam behouden van een mooi en vitaal decolleté, een stevige halslijn en een dito lichaamshuid.

Rimpels

Created with Sketch.

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Rimpels zijn vouwen en lijnen in de huid die veelal ontstaan op het gezicht. Soms ontstaan deze vouwen en lijnen tijdelijk, bijvoorbeeld wanneer je wat langer hebt gefronst, maar rimpels kunnen ook permanent blijven bestaan.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door huidveroudering, erfelijke en externe factoren zoals de zon. Vanaf je 25ste levensjaar vertraagt zowel de productie van collageen en de aanmaak van elastine weefsels. De huid begint daardoor slapper te worden en geleidelijk aan ontstaan de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering. Rimpelvorming is een natuurlijk verschijnsel bij het ouder worden van de huid. Daarnaast is het ook voor een deel genetisch bepaald en kunnen de volgende factoren ook een rol spelen.

 • Stofwisseling
 • Hormonale veranderingen, zoals de menopauze
 • De zon 
 • Roken & alcoholgebruik


Rimpels reduceren met een crème
Om rimpels in het gezicht te helpen verminderen kun je een gezichtscrème met werkzame ingrediënten gebruiken.


Rimpels reduceren met een bindweefselmassage

Deze massage wordt uitgevoerd in de dieper gelegen huiddelen (het onderhuidse bindweefsel) ten behoeve van duidelijk zichtbare huidverbetering. Deze massage werkt niet alleen huidverbeterend, maar het is ook een zeer aangename en ontspannen massage! De hannah Bindweefselmassage stimuleert de huiddoorbloeding, werkt op verbetering van de huidstructuur, reductie van blokkades en het verstevigen van het bindweefsel. Door de huid goed te doorbloeden, is de huid ook beter in staat om voedingstoffen op te nemen. Bij een slechte doorbloeding kunnen o.a. rimpels, verklevingen of acne ontstaan. Dit betekent dat de celwanden bijna niet in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Door de hannah Bindweefselmassage wordt de circulatie verbeterd en daardoor wordt de huidconditie geoptimaliseerd.

Wallen

Created with Sketch.

Wallen zijn een ophoping van vocht, vet of huid onder het oog. Het zijn een soort ‘kussentjes’ onder je ogen. Donkere kringen en wallen onder de ogen zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, omdat veel mensen zich niet realiseren dat er een verschil is. Donkere kringen zijn de blauw-paarsachtige kleuren rond de ogen. Deze kleur wordt veroorzaakt doordat de huid rond de ogen erg dun is en daardoor de haarvaten en aderen zichtbaar worden.

Wallen ontstaan niet alleen door vermoeidheid zoals vaak wordt aangenomen. Bij het ouder worden kunnen er namelijk ook wallen ontstaan. Je kunt er aanleg voor hebben, maar ook te weinig water drinken heeft effect op het ontstaan van wallen. Wallen ontstaan vaak naarmate we ouder worden. De huid rond de ogen is dun en kwetsbaar. Naarmate we ouder worden, wordt de huid rond de ogen nog dunner. Toch kunnen ook op jongere leeftijd wallen en donkere kringen onder je ogen voorkomen, vaak is er dan sprake van een erfelijke aanleg. Daarnaast zijn er ook andere factoren die veel invloed hebben zoals voeding, een allergie, medicijngebruik of vermoeidheid.

Tips voor het behandelen van wallen
Er zijn verzorgingsproducten die de zichtbaarheid van wallen onder ogen verminderen.

 • Masseren; Een makkelijke maar toch effectieve manier om je wallen te verminderen is via lymfedrainage. Door het gebied van je binnenste naar de buitenste ooghoek te masseren worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd waardoor wallen kunnen verminderen.


Pigment­vlekken

Created with Sketch.

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid. De huid bevat pigment, om haar van nature te kunnen beschermen tegen uv-straling. Vaak herkennen we pigmentvlekken aan de donkere verkleuringen van de huid, maar ze kunnen ook wit van kleur zijn. Twijfel je of jouw vlekje een pigmentvlek is? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan doordat er plaatselijk meer melanine wordt aangemaakt in de huid. Melanine zorgt voor de kleur (het pigment) van je huid. Wanneer de pigmentcellen in de huid in de war raken, kunnen de cellen een teveel aan pigment gaan aanmaken. Deze verstoring kan zorgen voor het ontstaan van donkere vlekjes op je huid: pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker genoemd.

De meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken:

• De zon
• Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap
• De reactie van de huid op bepaalde producten
• Een tekort aan pigment, dit herken je aan de witte kleur van de pigmentvlekken (vitiligo)

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Om pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk je huid op zonnige dagen goed in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30). Uv-straling is namelijk van grote invloed is op pigmentvlekken. Ook in de lente, herfst en winter is de uv-straling van de zon sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid dagelijks te beschermen tegen de zon door een dagcrème met SPF te gebruiken. Ga niet met sterk geparfumeerde huidverzorgingsproducten de zon in. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor de kans op pigmentvlekken groter is.


Let verder goed op bij het gebruik van cosmeticaproducten of bepaalde medicatie of anticonceptiepillen, zij kunnen immers ook verantwoordelijk zijn voor een verstoring in de aanmaak van pigment.

Tips voor het verminderen van pigmentvlekken:


De hannah Intense Treatment is een intensieve vervolgbehandeling op de hannah Xperience, waarbij de nadruk gelegd wordt op het intens boosten van de huid door onder andere de toepassing van de nieuw ontwikkelde medium deep peel: de Trans6peel. Met deze professionele, non-invasieve en veilige behandeling wordt de huid diepgaand gepeeld en krachtig gestimuleerd.

Littekens

Created with Sketch.

Een litteken is een blijvende en zichtbare afwijking van de huid die achterblijft na de genezing van een wond. Gelukkig zorgt niet iedere wond voor zichtbare littekens. Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, blijft er geen litteken achter. Bij de beschadiging van de lederhuid, bijvoorbeeld door puistjes is de kans op een litteken groter.

Wanneer de huid is beschadigd maakt het lichaam extra weefsel aan om de wond te sluiten. Het aanmaken van dat extra weefsel, dat bestaat uit collageen, is een natuurlijke reactie van het lichaam. Vaak wordt er echter iets te veel weefsel aangemaakt wat een litteken tot resultaat heeft. Dit overtollig weefsel wordt littekenweefsel genoemd. 

Littekens kunnen ook ontstaan doordat de huid gedurende een langere periode wordt opgerekt, bijvoorbeeld tijdens de groei in de puberteit of door zwangerschap. Deze littekens kennen we als striae.

Wat zijn de kenmerken van littekens?

Littekenweefsel is sterker dan de normale huid en voelt daarom vaak harder en minder flexibel aan. De doorbloeding van een litteken is sterker dan die van normale huid. Hierdoor kan een litteken rood of paars van kleur worden en flinke jeuk veroorzaken. Dit effect is maar tijdelijk, na een aantal maanden wordt het weefsel zachter, soepeler en dunner.

Welke soorten littekens zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten littekens, afhankelijk van de beschadiging van de huid en de reactie van de cellen in je huid. Zo zijn er normale, atrofische, hypertrofische en keloïd littekens. 

 • Normaal litteken

 Een normaal litteken ontstaat na de genezing van een wond en is meestal net iets lichter of juist donkerder dan de eigen huidskleur. 

 • Atrofisch litteken

Bij atrofische littekens is het het weefsel vak erg dun en vormen de littekens een kuiltje in de huid. Deze littekens ontstaan bijvoorbeeld na acne of de waterpokken. 

 • Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn van rood van kleur, verdikt en kunnen jeuk geven of pijn doen. Dit type litteken kan, onder andere, ontstaan na het oplopen van brandwonden.

 • Keloïd litteken

Keloïd littekens hebben een onregelmatige vorm, zijn abnormaal verdikt, vaak rood of donker van kleur en zijn groter dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd litteken kan ontstaan door een ontsteking van een haarzakje of na huidbeschadiging door bijvoorbeeld een operatiewond, brandwond of acne.

Tips voor het behandelen van littekens

Door de Trans6peel in combinatie met de bindweefselmassage toe te passen, wordt de effectiviteit van de peeling vergroot, de huid nog intenser gestimuleerd en verstevigd en het zorgt voor een hoger opnamevermogen van de actieve werkstoffen die tijdens de behandeling gebruikt worden. De doorbloeding wordt intenst gestimuleerd waardoor verklevingen (littekens) worden opgeheven/verbeterd.

Acne

Created with Sketch.

Acne Vulgaris is een huidaandoening dat wordt gekenmerkt door open comedonen (mee-eters) en gesloten comedonen (whiteheads). Acne wordt in de volksmond ook wel jeugdpuistjes genoemd en komt veel voor. Met name in de tienerjaren en pubertijd, maar ook daarna kan acne een vervelend probleem vormen. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf weer overgaat. Maar liefst negentig procent van alle mensen heeft wel eens last van puistjes of acne gehad. Acne is vooral kenmerkend voor pubers en jongeren, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.


Hoe ontstaat acne?

Acne is het effect van overmatige talgproductie, ontsteking van de talgklieren of een afwijkende verhoorning van de opperhuid. De overmatige talgproductie zorgt ervoor dat poriën verstopt raken waardoor puistjes of mee-eters ontstaan. Deze kunnen vervolgens voor ontstekingen zorgen. Wanneer het weefsel om de puistjes ontstoken raakt kunnen er zelfs littekens ontstaan en achterblijven.

Wat veroorzaakt acne?

Zoals hierboven staat omschreven ontstaat acne door een verstoorde talgproductie. De talgproductie kan verstoord worden door verschillende factoren:

 • Hormonale veranderingen zoals zwangerschap of menstruatie
 • Het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Stress
 • Genetische aanleg
 • Roken
 • Voeding


Tips voor het behandelen van acne

Je huid goed verzorgen is extra belangrijk als je acne hebt. Omdat een huid met acne vaak vet en glimmend is kun je geneigd zijn om de huid vaak en grondig (met agressieve producten) te wassen. Dit is sterk af te raden! Hierdoor wordt er namelijk te veel talg verwijderd van je huid en neemt de talgproductie alleen maar toe. De poriën zullen dus weer verstopt raken en de acne zal op deze manier niet verminderen. Bij een acne-huid is het aan te raden om een product te gebruiken dat de huid diep maar mild reinigt en zuivert. Tevens is het belangrijk om regelmatig je huid te laten uitreinigen door je huidcoach (mij dus😉)

Eczeem

Created with Sketch.

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid waarbij de huid rood, droog en schilferig is. Deze reactie kan uit irritatie van de huid bestaan, maar het kan ook een allergische reactie zijn. Er zijn verschillende vormen van eczeem en het kan over het hele lichaam voorkomen. Eczeem is niet besmettelijk.

De meest voorkomende vormen van eczeem

 • Atopisch eczeem

Deze vorm wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is herkenbaar aan de jeukende, rode, schilferige huid. Het komt vaak voor in de huidplooien.

 • Contacteczeem

Deze vorm kun je krijgen als je allergisch bent voor een bepaalde stof of een bepaald soort materiaal. Dit kan zich ineens ontwikkelen. Zo kun je ineens last krijgen van je parfum terwijl je daar nooit last van gehad hebt.

 • Dyshidrotisch eczeem

Deze vorm wordt ook wel blaasjeseczeem genoemd en wordt vaak veroorzaakt door stress. De blaasjes komen met name op handen en voeten voor.

 • Seborroïsch eczeem

Deze vorm van eczeem zit vaak op de plek waar je veel talgklieren hebt, zoals op je hoofdhuid. Je herkent deze variant voornamelijk door de rode huid met gelige huidschilfers.

Wat zijn de kenmerken van eczeem?

De belangrijkste kenmerken van eczeem, en dan met name atopisch eczeem wat het meeste voorkomt, zijn:

 • Een jeukende huid
 • Een rode huid
 • Een (zeer) droge, schilferige huid
 • De huid wordt dikker en ziet er grover uit. Ook kunnen er bultjes, kloofjes en korstjes ontstaan. Deze verergeren ook weer door veel te krabben.
 • Tijdens een acute verergering van eczeem kunnen blaren of blaasjes ontstaan, gevuld met helder vocht.
 • Er kan ook pigmentverandering ontstaan, dit is een tijdelijke kleurverandering van de huid.


Tips voor het behandelen van eczeem
Het goed verzorgen van je eczeem is belangrijk om klachten te verminderen. Het belangrijkste bij eczeem is om ervoor te zorgen dat de huid genoeg vocht vasthoudt, omdat de huid de neiging heeft droog en schilferig te zijn, wat weer kan leiden tot jeuk. Het moeilijkste bij jeuk is vervolgens om niet te krabben. Dit verergert de jeuk namelijk vaak en kan soms leiden tot infecties. Bacteriën kunnen zich namelijk gemakkelijk vestigen op een eczeemhuid of in krabwondjes. 

Wist je dat?
Je huid je grootste orgaan is. Een volwassen mens beschikt over maar liefst 2 vierkante meter huid met een gewicht van ongeveer 7 kilo!